Strona główna            Organizacja pracy          Dokumenty szkoły           Imprezy szkolne           Galeria fotografii

 

WARSZTATY ZDROWIA

       W ramach programu Szkoły Promującej Zdrowie aktywnie wspieramy programy i akcje dotyczące promocji zdrowego odżywiania się i aktywności fizycznej. W roku szkolnym 2014/2015 będziemy realizować cykl prelekcji i spotkań o zdrowiu dla  uczniów  i rodziców naszej szkoły. Dnia 17 października 2014r. odbyły się w naszej szkole ,,Warsztaty zdrowia”, które poprowadziły panie: dr inż. Monika Rajkowska-Myśliwiec i dr inż. Kamila Mocek z Katedry Toksykologii Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego. Również tym dniu naszych uczniów odwiedzili przedstawiciele Agencji Rynku Rolnego ze Szczecina, pani Agnieszka Cieślicka i pan Piotr Podobiński . Należy tu zaznaczyć, że Agencja Rynku Rolnego jest administratorem programów realizowanych w naszej szkole: ,,Owoce i warzywa w szkole” i ,,Mleko w szkole”. Po przywitaniu gości przez panią dyrektor Danutę Stróżyńską-Gryćko, głos zabrała pani Agnieszka Cieślicka, która omówiła cele w/w programów i zachęciła uczniów do picia mleka i spożywania w szkole warzyw i owoców. Omówiła również  wpływ zdrowego odżywiania dziecka na rozwój i stan zdrowia  w przyszłości.

        Następnie podzieleni na dwie grupy 0-III, IV-VI udaliśmy się do klas, gdzie wysłuchaliśmy prelekcji na temat ,,Zasad zdrowego żywienia w diecie najmłodszych”, którą przeprowadziła p. Kamila Mocek. Szczególną uwagę zwróciła na spożywanie  pełnowartościowych produktów zbożowych, które powinny stanowić podstawę w planowaniu dziennego jadłospisu dziecka. Dowiedzieliśmy się również co jeść i ile porcji dziennie.  Natomiast o  ,,Szkodliwych substancjach w żywności” mówiła p. Monika Rajkowska – Myśliwiec, która zwróciła uwagę na czytanie symboli znajdujących się na produktach żywnościowych. Usłyszeliśmy również o wielu szkodliwych substancjach znajdujących się w żywności i w napojach np. w coca-coli. Uczniowie z uwagą wysłuchali prezentacji multimedialnych oraz brali aktywny udział podczas rozmowy.  Zainteresowanie uczniów świadczy o tym, że istnieje konieczność wspierania i prowadzenia takich działań. Pod koniec dyskusji  jedna z uczennic zachęciła kolegów i koleżanki do stosowania w życiu zasady „Jesteś tym, co jesz”,  trafnie  podsumowując  całe spotkanie.

          Dzięki uprzejmości przedstawicieli Agencji Rynku Rolnego uczniowie naszej szkoły otrzymali szereg upominków, a były to:  koszulki, czapeczki, piórniki, gry dydaktyczne, odblaski , notesiki i wiele innych ciekawych gadżetów.

           W imieniu pani dyrektor, grona pedagogicznego oraz uczniów pragniemy serdecznie podziękować paniom z Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego za przygotowanie prelekcji, a przedstawicielom Agencji Rynku Rolnego za przepiękne upominki .

                  Dziękując,  wyrażamy nadzieję na dalszą owocną współpracę.

Opracowała: Danuta Bartos