Strona główna            Organizacja pracy          Dokumenty szkoły           Imprezy szkolne           Galeria fotografii

 

ZAJĘCIA KULINARNE –SAŁATKA OWOCOWA

       Zachęcanie dzieci do spożywania owoców i warzyw wcale nie jest takie trudne. Kulinarne zajęcia, jakie organizuję w przedszkolu są chyba najlepszym sposobem. Podczas takich działań dzieci najskuteczniej przełamują niechęć do jedzenia warzyw czy owoców. Nie wspomnę o radości, jaka płynie z samodzielnego przygotowywania posiłków. W miesiącu październiku dzieci często zakładają fartuszki i czapki kucharskie. Przetwarzają obfite zbiory warzyw i owoców, które zgromadziliśmy w kąciku przyrody. Najpierw były obserwacje, badania, rozmowy o owocach i doświadczenia. Poznaliśmy nazwy owoców, kolory, kształty, bogaciliśmy doświadczenia smakowe i węchowe.

        Na koniec przyszedł czas na najciekawsze robienie sałatki owocowej. Mali kucharze przystąpili do pracy, oczywiście nie zapominając o wcześniejszym umyciu rąk i owoców. Dzieci z zapałem kroiły i mieszały – sałatka udała się wyśmienicie. Smakowała nawet niejadkom, może dlatego, że dzieci przygotowały ją samodzielnie ze swoich ulubionych owoców. Było smacznie, kolorowo i zdrowo.

                                                                                                      Danuta Bartos